Készházakról:

A könnyűszerkezetes ház sokféle elnevezése ismert a hazai piacon. Vannak, akik készháznak, vannak, akik gyorsháznak, és sokan készháznak ismerik. Az elnevezés jól mutatja az épületek szerkezeti felépítését, a kivitelezés építési sajátosságát.
A hazai családi ház építésben a készházak nem tekintenek vissza nagy múltra, ám napjainkban a megépített könnyűszerkezetes épületek száma rohamosan nő. Érdemes megvizsgálni, hogy milyen okok vezetnek egy családi házat építeni szándékozót arra, hogy ezt a technológiát válassza.

A köztudatban néha tévesen az olcsóság és a gyorsaság a legelterjedtebb "fogalmak", melyek alapvetően nem a legfontosabb tulajdonságai a könnyűszerkezetes épületeknek. A szerelt házak legyenek helyszínen szerelt vagy üzemben előre gyártott technológiájúak, teljesen egyenrangú épületnek tekinthetők a hagyományos, falazott családi házakkal.


A készházak a lakhatás komfortérzetét meghatározó tényezők közül valamennyit képesek teljesíteni, azaz nem kell attól félni, hogy egy ilyen épületben a lakók télen fázni fognak vagy nyáron a nagy hőségtől lakhatatlanná válik az épület. Egy szerelt épületbe lépve avatatlan szem nem is biztos, hogy felfedezi, milyen épületben is van valójában. A téglaépületek stabilitásában - az itthon kialakult, hagyományon alapuló technológia miatt - nem szoktak kételkedni. A könnyűszerkezetes házak, melyek Észak-Európában vagy Észak-Amerikában nagy múltra tekintenek vissza, évtizedeken át állták és állják még ma is a zord időjárás minden viszontagságát. A Németországban, Németalföldön kedvelt ún. Fachwerk építési mód is tulajdonképpen egy szerelt faváz felöltöztetve, ahol a szerkezet teljesen megbízható fal- és födémszerkezet. Ha e gondolatsort tovább folytatjuk, elmondható, hogy sok családi házzal rendelkező választja a lakásbővítés egy formájának a szerelt technológiát, a készházak építési módját, nevezetesen a tetőtér beépítést.

Természetesen mindent lehet rosszul és jól is elkészíteni, az előforduló hibákról bővebben beszélünk a többi fejezetben, nézzük mit is kap, aki könnyűszerkezetes épületet építtet magának.

A kivitelezés körülményeit tekintve egy gyorsház építése az időjárástól kevésbé függ. A belső kialakításban minden olyan anyag, esztétikai elem, belsőépítészeti elképzelés megvalósítható, mint a falazott kivitelű épületben.


A használatban nem korlátozó tényező a falak terhelhetősége, ugyanis ha a szerelt épületek falszerkezeteire nagyobb súlyú tárgyat kívánnak akasztani, a rögzítéshez ugyan ún. üreges dűbelt kell használni, de ezek a szokásos kereskedelmi forgalomban egyszerűen megvásárolhatóak. A belső térben alkalmazott gipszkarton vagy gipszrost lemezek szokásos lakáshasználat mellett nem hogy rontják, hanem inkább javítják egy tér belső komfortérzetét. Nagyobb páramennyiség belsőtérbe jutásakor- pl. főzés,fürdés, ruhaszárítás - a megnövekedett nedvességet ezek a lemezek magukba szívják, ettől nem károsodnak, és szellőztetés után vagy kissé túlzó fűtés esetén, amikor a páratartalom leesik ugyan e térbe a lemezek a tárolt víz mennyiséget visszapárologtatják.
Ez amolyan "házi" párakezeléssel egybekötött klimatizálás.

Gyakori igény a már belakott épületeknél egy kis bútorátrendezés, ami a lakásban felnövekvő ifjúság vagy az idősebb generáció változó igényeinek természetes velejárója. Az átrendezés olykor gépészeti igazítást is igényel, ami egy könnyűszerkezetes háznál nagyon kevés piszokkal gyorsan és kultúráltan véghezvihető, akár egy újabb ajtókialakítás is beleférhet egy ilyen átalakításba. Aki készházban lakik, ezeket a lehetőségeket is megvásárolja az épületével együtt. A könnyűszerkezetes épületek hőháztartása sokat emlegetett téma, ezen kiadványa méretezés fontosságáról a többi fejezetrészben rengeteg információt ad, itt csupán azt érdemes megjegyezni,hogy egy jól megépített épületnek ezen a téren sincs oka szégyenkeznie.Egy szerelt épület külső falszerkezetének hőszigetelő képessége egy falazott épület hasonló vastagságú szerkezetének kétszerese is lehet. Az épületek hőveszteségét tekintve a szerelt házak rendkívül jó műszaki adottságokkal rendelkeznek. A méretezésnek nem csak a téli körülmények közötti megfelelés a feladata, hanem az is, hogy ugyanazon falszerkezet nagy melegben is képes legyen a belső teret megvédeni. A hazánkban forgalomba kerülő és ÉME-engedéllyel rendelkező épületek e kritériumoknak is maradéktalanul eleget tesznek.

Ez a technológia lehet, hogy szokatlan a hazai piacon, de ha egy ilyen épületet, akár egy mintaházat belülről megtekint valaki, valószínűleg az új technológiáktól való félelme nyomban elszáll. Ezeket az épületeket ugyanúgy meg kell tervezni, alaprajzot kitalálni, a szerkezetet statikailag ellenőrizni, mint minden egyes megépülő családi házat. A minőségi követelményeket, építési és technológiai szabványokat ugyanúgy be kell tartani, mint mindenütt máshol.


Az esztétikai megjelenés nem műszaki paraméter. Egy könnyűszerkezetes épület külső homlokzatát, színvilágát, anyag használatát előre meg kell tervezni, és ha egy szerelt épületen alacsony hajlású tető épül vagy csupán egyszintes az épület a szomszéd magasabb épületei között, akkor a megrendelő, a majdani lakástulajdonos ízlésvilága határozta ezt meg. Egy épület nem azért jelenik meg olyan külsővel, mert szerelt ház, hanem azért, mert az építtető ilyen otthonban szeretné tölteni a mindennapjait, ilyen lakásban szeretne élni, vendéget fogadni, szórakozni. Olykor az ellenérzés csak a szokatlan megoldásoknak szól, és ez a hagyományostól eltérőt sokan egyszerűen a könnyűszerkezetes kategóriába sorolják, pedig nagyon sok szép szerelt ház és megannyi kevésbé sikeres kőház épült és épül.
A lényeg a részletekben lakozik. A pontosan megépített szerkezet adja az épület biztonságát, a felhasznált anyagok minősége pedig a tartósságot. Az épület értéktartásában a lakhatóság a legfontosabb szempont, műszaki, esztétikai, higiéniai értelemben egyaránt, és a szerelt technológia ehhez olyan további tulajdonságokat tehet hozzá, melyet flexibilitásnak, a terek szükség szerinti egyszerű átalakításának nevezhetnénk.


Forrás:Készház ABC